dinsdag 24 februari 2015

PDS en mijn verhaal
Misschien weten maar weinig van jullie het, maar na vandaag weten jullie er misschien iets meer over. Ik heb al zo'n 9 jaar PDS, het Prikkelbaar Darm Syndroom. 
Kort gezegd, mijn darmen zijn niet gezond, lopen niet soepel en vatten ontzettend snel prikkels op. Het gevolg hier van is dat ik snel moe wordt, een behoorlijk aantal dingen niet kan eten en ik eigenlijk heel vaak buikpijn heb. 
Meer weten?PDS is een aandoening die redelijk wat mensen hebben, maar er zijn behoorlijk verschillende vormen er van. De een heeft er heel veel last van en moet heel erg op voeding letten, de ander kan alles alles eten en heeft er maar heel af en toe last van.
Er zijn ontzettend verschillende theorieën en meningen over het PDS dieet. De een zegt dat je juist veel vezels moet eten, de ander zegt dat je dit vooral moet vermijden. Ik ben geen expert of wetenschapper, maar alleen een meisje met een redelijke ervaring en die weet wat werkt bij mij.
Voor mij is het belangrijk om bijvoorbeeld zo min mogelijk onoplosbare vezels te eten.
In ieder geval, voor mensen met gezonde darmen kunnen die onoplosbare vezels goed verdragen en dragen juist bij aan een goede darmflora.
Bij mensen met PDS is dit helaas niet het geval, onze darmen kunnen er niet of heel slecht tegen, wat weer tot buikpijn lijd.

Als kind zijnde had ik altijd buikpijn, ik liep er zeker wel 3 jaar mee, maar niemand wist er wat mee te doen. Of nou ja, ze dachten dat ze wat konden doen. Mijn huisarts stuurde me door naar een kinderarts die mij vol propte met medicijnen en voedingsadviezen waar mijn darmen alleen maar zieker van werden.
Achteraf ben ik echt heel pissig geworden op hoe dit heeft mogen gebeuren, aangezien ik hierdoor een langere tijd een streng dieet moest volgen, en nog steeds niet alles kan eten.

Dit is dan ook vaak het advies wat je krijgt bij artsen, je wordt niet begrepen en naar huis gestuurd met 'Ga maar goed vezels eten, dan komt het wel goed'.
Niet dus.

Uiteindelijk ben ik in groep 8 bij een specialist terechtgekomen die uit ervaring zijn eigen kliniek is begonnen. Hij had duidelijk verstand van waar hij over praatte, want ik herkende ontzettend veel dingen in zijn verhalen.
En toen begon het, ik moest een streng dieet volgen en kreeg de juiste medicijnen en vitamines mee naar huis. Aangezien ik echt een hele hoop niet mocht eten was dat namelijk wel nodig.
Toen ik na een paar weken clean was kon ik weer beginnen met opbouwen en producten toevoegen aan mijn eetschema. Het was niet heel lastig, maar af en toe wel moeilijk als je begrijpt dat in groep acht je agenda vol met feestjes, uitjes en op kamp gaan staat.
Toch hield ik me streng aan het dieet en al snel kon ik weer wat meer eten. Helaas kreeg ik bij sommige producten toch weer klachten en daarom heb ik die producten verbannen uit mijn dagelijkse voeding. Nog steeds eet ik geen bruin brood, melk, aardappelen (met mate) en hele kruidige gerechten.
Ik merk dat ik soms toch wel iets van deze producten binnenkrijg en dan straft mijn lichaam me eigenlijk vanzelf weer.

Mijn voeding is eigenlijk iets wat me mijn hele leven achter na loopt. Ik heb namelijk hierna nog een dieet gevolgd. Achteraf gezien snap ik waarom ik weer klachten kreeg. Ik at gewoon te veel dingen waar ik niet tegen kan.
De laatste tijd heb ik ook weer wat meer klachten en let ik streng op mijn voeding. Af en toe mag ik zondigen, maar zeker niet te vaak.


Ook zijn mijn darmen ontzettend prikkelbaar voor stress. In drukke periodes merk ik aan mijn buik wanneer ik wat langzamer aan moet doen. De buikpijn en dat mijn darmen zoveel meer moeite moeten doen om soepel te lopen zijn ontzettend vermoeiend. Daarom wordt ik ook sneller moe dan anderen.
Lastig? Persoonlijk ben ik er aan gewend, maar het blijft lastig om dit aan mensen uit te leggen. Je zult het misschien niet aan mij merken, maar op sommige momenten breek ik echt.
Je leert er mee leven, en ik zeg altijd maar zo, ik ben blij dat ik dit heb en niet iets veel ergers. Dat ik in ieder geval nog zo gezond mag leven.

Dit is mijn verhaal van mijn ervaringen met PDS. Het leek me wel eens goed om hier een artikel over te schrijven aangezien  er toch veel mensen met buikpijn klachten lopen en hier nog nooit over gehoord hebben. Misschien help ik wat mensen die zich hier in herkennen, al is het maar één persoon.

Check hier nog wat links over PDS:

http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/fruitvezels-helpen-prikkelbare-darm-bedaren/
https://www.thuisarts.nl/prikkelbare-darm/ik-heb-prikkelbare-darm 

You might also like