zaterdag 11 mei 2013

Sauna's voor beginners


Ga jij ook graag naar de sauna? Of vind je dat misschien meer iets voor je moeder? Dat zou jammer zijn, want een dagje sauna is niet alleen relaxed, het is ook nog eens heel goed voor je. Ga dus lekker eens een dag naar een sauna, met je moeder of vriendinnen.




Dat het in een sauna heel warm is, weet je waarschijnlijk wel. De temperatuur kan oplopen tot zo'n 90 graden celcius. Binnen no-time breekt het zweet je aan alle kanten uit. Geen probleem, dat is juist goed! Door het zweten raak je veel afvalstoffen kwijt, wordt de bloedsomloop gestimuleerd en ontspannen je spieren zich. Allemaal goede dingen. Door afvalstoffen uit te zweten krijg je een egalere huid en voel je je vaak ook een stuk fitter! De sauna is ook goed als je last hebt van ademhalingsproblemen, bijvoorbeeld astma. Ook je weerstand wordt beter omdat je aan het verschil tussen warm en kou went. Na de sauna is het namelijk belangrijk dat je goed afkoelt, bijvoorbeeld door een koude douche of een duik in het dompelbad.

In grotere sauna's, zoals Thermae 2000 heb je vaak meerdere sauna's. Een traditionele houten sauna, maar ook sauna's waarin bijvoorbeeld aromatherapie wordt gegeven, sauna's met muziek of speciale verlichting of infraroodsauna's. Ga in zoveel sauna's als je zelf wilt, maar koel tussendoor wel steeds goed af. Doe je dit niet, dan krijg je vaak enorme hoofdpijn of wordt je zelfs misselijk. Vaak is een dagje naar een wellnesscenter niet alleen maar sauna's. Er zijn ook bubbelbaden, zwembaden en massagetafels. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt!

Veel meiden vinden het awkward om naar de sauna te gaan. Je bent namelijk naakt. Veel sauna's organiseren ook badkledingdagen, maar als je een bikini of badpak draagt, kun je niet zo goed zweten. Bovendien wordt de stof van badkleding vaak onaangenaam heet. Gewoon in je blootje dus! Daar is niks engs aan. Iedereen is naakt en niemand kijkt er raar van op. Tussen de sauna's door mag je gewoon een badjas dragen. In de horeca is een badjas zelfs verplicht. Als je bang bent om je leraar Duits tegen te komen kun je altijd nog naar een sauna 100 kilometer verderop gaan. Zie je het echt niet zitten om gezellig naast een paar blote mannen te zitten? Check dan even de website van de sauna, vaak zijn er speciale damesdagen.

Een dagje naar de sauna zorgt ervoor dat je helemaal ontspant. Je hebt er niet veel voor nodig. Een lekker groot badlaken, je allerzachtste badjas, een paar slippers en desnoods een lekker boek of een paar tijdschriften. Tussen de sauna's en bubbelbaden door heb je namelijk alle tijd om gewoon even lekker te chillen. Vergeet ook niet om een flesje water mee te nemen. Door al het zweten verlies je veel vocht. Een flesje van een halve liter mag wel vier of vijf keer leeg op zo'n dag. Lunch tussendoor met een gezonde salade of een sapje en je komt als herboren weer thuis!

Advertorial: Dit is niet door mij geschreven.

You might also like